In urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca berea a apărut acum circa 6.000 de ani. A fost practic auto-produsă, venind cel mai probabil de la o bucată de pâine care s-a udat accidental și a început să fermenteze – de unde a apărut si procesul de fermentare – fiind apoi observată de omul care a si gustat-o si a repetat controlat femnomenul, ajungând mai tarziu intr-o calitate mai bună si tot mai bună.
Această descoperire a avut loc de mai multe ori si in mai multe locuri în istoria omenirii, așa că nu se poate stabili cu certitudine unde anume a fermentat pentru prima data berea.
Cele mai vechi urme de bere, care provin din anii 3.500-2.900 Î.Hr., au fost descoperite de curând în Tepe, Mesopotamia (astăzi în Iranul de vest).
Unii cercetători, studiind un număr mare de texte antice cât și texte târzii, au ajuns la concluzia că în antichitate exista o legătură strânsă între coacerea cerealelor și fabricarea berii. Coacerea cerealelor este până in zilele noastre un moment important în procesul de fabricare a berii.
Se pare că berea era asemănătoare unei grăsimi vâscoase de culoare închisă, fără să conțină o cantitate mare de alcool, însă foarte hrănitoare. Datorită gustului deosebit, brea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregătire a berii și cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost găsit in mormintele in care s-au păstrat rămășițe de alimente și bere. Calitatea acestora depinde de zahărul necesar pentru procesul de fermentație.
În zilele noastre, pentru ușurarea procesului semințele se pun la uscat, obținăndu-se astfel malțul. Malțul se fierbe, se strecoară și se adaugă drojdia. Conform rețetei tradiționale, pentru obținerea unei drojdii naturale se prepară un aluat din făină de grâu, iar aluatul se pune la copt până când mijlocul se întărește, după care, bucățile din aluatul copt se puneau într-un decoct de malț pentru pregătirea berii.
În toată lumea se îmbuteliază astăzi peste 20.000 de tipuri de bere în 180 de feluri, de la bere normală sau bere blonda la bere slab alcoolizată, pils, amară, cremă de bere, berer bruna / Guiness și bere neagră.